Momsregistrering i blinde

Momsregistrering i blinde

Momsregistrering i blinde…. Er du også bare blevet momsregistreret fordi at det gør man når man bliver selvstændig? Det er rigtigt, at hovedreglen er, at du – så snart du forventer en omsætning på 50.000 over 12 fortløbende måneder – skal lade dig momsregistrere, tillægge 25% salgsmoms på dine varer/ ydelser og kan få momsen på dine køb retur fra Skat. Men en hovedregel har som regel også en undtagelse – og det har momsloven også – og den har faktisk en hel del variationer at byde på
Jamen det forventer jeg da at min bogholder har styr på Øh….. nej, selvom nogle bogholdere kan være nok så dygtige og systematiske når de indtaster dine bilag og afstemmer din bank, så har de ikke alle en faglig baggrund der gør, at de kender til alle de regler der findes. – og helt ærligt, så tror jeg det er de færreste af dem der sætter tid af til at tænke ud over de bilag der mangler for at banken stemmer, du har købt en ydelse, der hedder bogholderi og det er så hvad du får. Hvad så med revisoren? Der findes helt sikkert nogle revisorer, der giver sig selv tiden til at sætte sig ordentlig ind i forholdene hos deres kunder, men jeg tror også at mange af dem får solgt sig selv for billigt og ender med bare at kontrollere bilag og afstemninger. Måske spørger de lidt til kørselsfradrag og fri telefon, men de har dødtravlt når det er tid til selvangivelserne, så mange revisorer holder ikke engang et regnskabsmøde for at gennemgå tallene med deres kunder. Så…. sorry to say… you are on your own – og det er måske egentlig også okay? I sidste ende er det jo dit ansvar at regnskaberne bliver opgjort korrekt, så lige at bruge et par timer på hvilke regler der gælder for din virksomhed i din branche er vel meget godt givet ud?
Jamen altså, hvor galt kan det gå? Der er jo som udgangspunkt ikke noget galt i at lade sig momsregistrere… Det er bare en mellemregning. Du ligger moms på dit salg og en anden erhvervsdrivende trækker den fra når de foretager et køb. Men forleden dag stødte jeg på en pige, der underviser private, der jo ikke kan fratrække momsen nogen steder. Hun tager 800 i timen og er momsregistreret. Udfordringen her er bare, at undervisning ikke er momspligtigt, så i stedet for at forære Skat de 160 kr. i salgsmoms kan hun reelt beholde pengene selv, uden at ændre prisen over for kunden. Det betyder alligevel 4.000 kr. mere ind på kontoen på en 25 timers uge. Ja, hun går så også glip af momsfradraget på  omkostningerne og hun skal så i stedet betale lønsumsafgift, men i hendes tilfælde er hendes omkostninger nærmest ikke eksisterende og satsen for lønsumsafgift er 4,12%, så det svarer til omkring 3.000 ekstra om ugen, direkte ind på kontoen uden at arbejde mere.
Det er ikke planen, at du nu skal gå i panik… Jeg synes bare, det er da værd lige at undersøge om du også har et sted hvor du får snydt dig selv ik?
Har du overvejet at blive revisor coach??

Har du overvejet at blive revisor coach??

Har du overvejet at slå dig op som revisorcoach? Efter et arbejdsmøde skriver min kunde en sød besked til mig på messenger: “Har du egentlig overvejet at slå dig ned som revisorcoach?  Jeg synes bare, at efter vi er begyndt at arbejde sammen har jeg virkelig fået ro på omkring mit regnskab og jeg har ikke længere ondt i maven når jeg skal åbne regnskabsprogrammet”. Jeg bliver så glad, når jeg bliver bekræftet i, at jeg gør en forskel for mine kunder – måske især fordi min indgangsvinkel til det at være revisor er ændret i forhold til det billede jeg selv får inde i hovedet når jeg tænker ordet: ‘Revisor’
Ja, jeg er revisor Men jeg synes faktisk at indtastning af bilag er noget af det kedeligste i verden. Og nu, hvor jeg alligevel er i gang med at blotte mig selv fuldstændig, så synes jeg også at regnskaber, løbende rapporteringer, lønkørsler, endeløse indberetninger og hovedløse statistikker til det offentlige dræber enhver form for kreativitet og livsglæde. Så nej, jeg gider faktisk ikke at bogføre dine bilag
Jeg hedder Dorte, jeg er revisor og jeg synes bogholderi og løbende rapporteringer er det kedeligste i hele verden… – Hold op, det har taget mig lang tid at indrømme, både over for mig selv, men også over for alle andre. KÆMPE TABU Hvad vil folk ikke sige? Skal jeg bare droppe det der revisor og lave noget helt andet?  Men omvendt, så kan jeg jo mærke at jeg er landet på rette hylde når jeg taler med iværksættere – og som revisor har jeg fået de fedeste redskaber med i værktøjskassen.
For jeg vil virkelig gerne hjælpe dig Til at blive dygtigere og få et bedre overblik over dit regnskab. At få nogle sunde vaner i forbindelse med din daglige regnskabspraksis og være helt klar i spyttet på hvilke fradrag og muligheder, der gælder for netop din forretning. Bogholderi er på ingen måde raketvidenskab, det handler bare om at få det fortalt så det kan forstås, med din virksomhed i fokus – og så skal du opnå en følelse af, at du nu ved alt, hvad der er er relevant at vide, så du ikke har den der konstante uro, om du nu også gør det godt nok. Og så er det nu, det hele bliver sjovt For tallene viser os nu fakta og giver os en basis hvorfra vi sammen kan udvikle din forretning.  Hvor tjener du primært dine penge? og er der nogle steder du kan stramme op og  bruge dine penge klogere? Hvilken type af produkter/ydelser kan være gode at supplere med? – og hvilke konsekvenser får det for din forretning hvis du vælger at gå ind på et nyt marked. Hvis banken skal bruge et budget og når der skal indrapporteres moms eller selvangivelse ligger det hele klar i dit regnskabssystem Kan du mærke roen i maven? Og den fede ekstra bonus er, at når du en dag vækster din virksomhed så meget at du vælger at ligge regnskabsfunktionen ud til en anden, så har du stadig det fulde overblik, du ved hvad du forventer af rapporteringerne og du kan stille de rigtige krav og spørgsmål. Whats not to like?  
Undgå begrænsede fradrag

Undgå begrænsede fradrag

Hold Tungen lige i munden Kend dine fradrag og muligheder når du bogfører dine bilag. Eksempelvis er der kun 25% fradrag for omkostninger til repræsentation – og det er da virkelig irriterende at få lagt omkostninger i denne kategori, hvis det alligevel ikke er her de hører til.
Betyder det så meget? JA, det synes jeg da i hvert fald.  Hvis dit skattetryk er på 55%, vil du få 55 kr. retur fra skat, hvis omkostningen har 100% fradrag – og kr. 13,75 retur, hvis omkostningen har 25% fradrag  Det synes jeg da er værd at tage med, der er jo ingen ekstra tid eller omkostninger forbundet med at bogføre omkostningen korrekt 
Hvad er repræsentation Repræsentation er defineret ved “Omkostninger til at tilknytte eller bevare forhold til allerede etablerede forretningsforbindelser” Der hvor vi oftest ser repræsentation er ved restaurationsbesøg eller ved indkøb af gaver eller blomster til receptioner, jubilæer eller lignende. Måske er det en personaleomkostning  Hvis omkostningen er afholdt over for medarbejdere eller personer, der i situationen sidestilles som medarbejdere, er der ikke tale om repræsentation, men derimod som en personaleomkostning, hvor der er 100 % fradrag. Personer, der kan sidestilles med medarbejdere er f. eks. bestyrelsesmedlemmer og aktionærer når de optræder som sådan ved bestyrelsesmøder, generalforsamlinger osv. Det kan også være medlemmer i en forening, når de udfører et stykke arbejde for foreningen. Hvor ser vi oftest fejl i bogholderiet Ved restaurationsbesøg er det vigtigt at notere ‘navne på deltagerne’ og ‘årsagen til sammenkomst’ på bilaget for overhovedet at opnå et fradrag. Herudover skal man have ovenstående i baghovedet når man placerer omkostningen på repræsentation, personaleomkostninger eller interne møder Ved indkøb af ting, der kan anses som gaver, men er beregnet til eget brug. Eksempelvis hvis du køber en buket blomster, der skal stå på dit mødebord. I mange kontoplaner er der en standardkonto til ‘blomster og gaver’. Denne vil pege på kategorien repræsentation og altså kun give 25% fradrag. Når du skal bogføre denne type omkostning skal du bruge en konto, der hedder dekoration eller lignende og ligger under lokaleomkostninger (100% fradrag) Ved reklameomkostninger, der fremmer ejers personlige interesser, er der også tale om repræsentation. Dvs. et sponsorat til den lokale fodboldklub giver 100% fradrag som reklame, men hvis virksomhedsejerens børn spiller på holdet anses det som repræsentation og giver kun 25% Mange situationer Fradragsreglerne på repræsentationsområdet er både snørklede og visse steder også lidt udefinerede. eller… det er ikke altid at du vil opnå enighed med skat om fortolkning af reglerne. Herover har jeg fremhævet nogle af reglerne, men der er masser af situationer jeg ikke har været inde på. Som hovedregel vil jeg bare sige: Vær omhyggelig med at notere hvem der er med og hvilken anledning der er årsag til mødet. -Og hvis du står for at skulle holde en større begivenhed, så spørg en revisor hvordan det gøres mest fordelagtigt
Du skal bare holde fokus på kerneforretningen….

Du skal bare holde fokus på kerneforretningen….

Ja tak – det kan du sagtens sige….

Men hvad betyder kerneforretning? Hvad er min kerneforretning? og hvad så med de 20 andre kasketter der fulgte med, da jeg valgte at udleve min drøm som selvstændig?

Livet som selvstændig kan være hektisk, men samtidig er det, det allerbedste valg jeg nogensinde har truffet. Endelig er jeg herre i eget hus. Jeg mærker en kæmpe følelse af frihed og fleksibilitet. Nu er det mig, der bestemmer hvornår der skal arbejdes og hvornår jeg vil tage en tidlig fridag, så jeg kan bruge tid på andre ting.

Lige så høj jeg kan være over alle de gode ting, ligeså panikslagen og handlingslammet kan jeg blive når jeg en hektisk dag kigger på min to do liste -INTET er streget over, tværtimod, så kommer der bare flere og flere punkter på.

Så kommer de mange velmenende råd om hvad man kan gøre….

  • Forkuser på kerneforretningen (igen… hvad f. er min kerneforretning???)
  • Lav en strammere planlægning (Hvad hjælper det når jeg ikke har tid til at løse opgaverne)
  • Hav en fast kontordag om ugen (Sjovt nok, bliver den kontordag altid booket med et møde eller 2 – Der var jo tomt i kalenderen)
  • Udlicitering af opgaver (det kræver jo at jeg får tid til at definere opgaven)
  • Indgåelse af partnerskaber (Skal jeg forære noget af min forretning væk, bare fordi jeg ikke kan finde tid til markedsføring)

Der er ingen vej udenom

Uanset hvilken vej du vælger at gå, hvis det skal være en langvarig succes, så er det vigtigt at du giver dig tid.

Definer dit behov og lav en aftale med dig selv om hvordan og hvornår der skal følges op.

JA, du skal investere tid og fokus på din business,

JA, du skal tage aftaler med dig selv ligeså seriøst, som aftaler med dine kunder.

Respekter dig selv og din tid -og brug den rigtigt.

Hvilken løsning virker for mig

Giv dig selv den luksus at frigive en time til din business og planlægning. Sluk for mail og telefon og tag et blik på din to do liste, stil dig selv spørgsmålet:

  • Hvilken opgave er det jeg altid udskyder og først tager mig af når det virkelig brænder på
  • Hvorfor er det du altid udsætter den? – måske mangler du kompetencer, måske er den bare virkelig kedelig?
  • Hvad kunne hjælpe dig til at få løst opgaven løbende uden evige overspringshandlinger?

Tag en beslutning:

  • For fremtiden skal denne opgave varetages af
  • Jeg følger op når…
  • Skriv det i kalenderen

Og hold fast

Måske tænker du at det er meget tid at bruge og der er rigtig mange opgaver, der skal kigges på. Min erfaring er, at ja, det er lidt omstændigt, men til gengæld bruger jeg nu mindre tid på overspringshandlinger, tanker om hvornår jeg skal få tid til de enkelte opgaver og uro i maven om jeg mon har glemt noget.